Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, grip aşısının hastalık kapıyı çalmadan yaptırılması gerektiğini belirtti.
Grip aşısının eylül, ekim, kasım aylarında yaptırılmasının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Şennur Dabak, özellikle yaşlılar ve astımlı çocukların bu aşıyı yaptırmasının önemine değindi. Sonbahar ve kış mevsimlerinde soğuk algınlığı, nezle ve grip türü hastalıkların oldukça büyük rahatsızlıklara sebep olduğunu ve artış kaydettiğini ifade eden Doç. Dr. Dabak, "Hastalık gelmeden aşı yaptırın" uyarısında bulundu.
Gribin halk tarafından "gelir geçer" düşüncesiyle pek önemsenmediğini ancak ağır sonuçlarla karşılaşılabileceğini ifade eden Dabak, "Başta yaşlılar, kronik kalp ve damar hastalığı, astım ve akciğer problemi olanlar, şeker hastaları ve küçük çocuklar grip aşısını eylül ve ekim aylarında yaptırmalıdır" dedi. Grip aşısının hiçbir yan etkisinin bulunmadığını, antibiyotiklerin ise zaman zaman değişik komplikasyonlara neden olabileceğini de açıklayan Dabak, "Gribal enfeksiyonlarla mücadele için en etkili yöntemlerden biri grip aşısıdır. Sağlıklı yetişkinlerin mutlaka grip aşısıyla aşılanması gerekmez. Ama aldığımız önlemlere rağmen nezle, grip veya soğuk algınlığına yakalandıysak, yatak istirahatı ve sebze meyve ağırlıklı beslenme gerekmektedir. Eğer ateşimiz çok yüksek ise ve gribal enfeksiyon bir haftadan fazla sürüyorsa, bir hekime başvurarak tedavi almak gerekmektedir" diye konuştu.