ŞanlıTÜRK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ŞanlıTÜRK

SANAL ALEMİN TEK GERÇEK FORUMU

AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

OĞUZ KAĞAN

2 posters
YazarMesaj
TuRKiSHKniGhT
Duc Administrator
Duc Administrator
TuRKiSHKniGhT

OĞUZ KAĞAN Empty
MesajKonu: OĞUZ KAĞAN   OĞUZ KAĞAN Icon_minitimeSalı Eyl. 19, 2006 8:59 pm

OĞUZ KAĞAN

Binlerce yıllık tarihinde Yüce Türk Milletinin feyz kaynağı olan Türk (Oğuz) Töresine ad veren, büyük Türk Hakanı Oğuz Kağan'ın babası Kara Kağandı. Kara Kağanın bir oğlu dünyaya geldi. Bu çok güzel bir çocuktu. Doğduğunda annesinin sütünü emmedi, daha sonra annesi rüyasında, çocuğun kendisine "Tanrıya imam etmedikçe sütünü emmeyeceğini" söylediğini gördü. Annesi bu rüyayı üç gece üst üste görünce, Tanrıya imam etti ve çocuk annesinden birkere süt emdi ve bir daha emmedi. Bir yıl sonra büyük bir adam gibi konuşmaya başladı. "Ben bir çadırda doğduğum için adımı Oğuz koymak gerekir" dedi. Adını Oğuz koydular. Harikulade halleri görülen Oğuz, çocukluğundan ergenlik çağına kadar, her fırsatta Tanrıyı anardı. Ona Tanrının nurlu feyzi erişti. Her türlü bilim ve hünerde, ok atmada, kargı kullanmada, kılıç çalmada ve bilgi hususunda, aleme ün salacak gelişme gösterdi. Babası onu amca kızıyla everdi. Fakat evlendiği kız imam eetmediği için ona yanaşmadı. En sonunda kendine imam eden bir kızla evlendi. Oğuz'un bir tek Tanrıya inandığını duyan babası, onu bir av dönüşü öldürmeyi planladı. Bu haberi alan Oğuz, putperes babasıyla yaptığı savaşı kazandı. Ok yarası alan Kara Kağan öldü. Bunun üzerine Oğuz, Kağan oldu ve puta tapanlara hiç bir merhamet göstermedi.
Oguz Kagan destaninda anlatilan Oguz Han, ayni zamanda Büyük Hun Türk Imparatorlugunun kurucusudur. Türk devlet geleneginin temel taslarini koyan, Türk Hakaninin vazettigi kanunlar, Oguz (Türk) Töresi olarak ün yapmis ve 16 Büyük Türk Imparatorlugunun da güç kaynagi olmustur. 24 Oguz Boyunun atasi olan Oguz Han, Türk Töresini; Disiplin , Adalet, Ahlak ve Millete hizmet esasi üzerine insa etmistir.
Ilk teskilati orduyu kuran Oguz Han, Onlar-Yüzler-Binler-Onbinler diye tasnif yapip, kumandanlarinada, Onbasi, Yüzbasi, Binbasi, Tümenbasi diye de ünvanlar vermistir, Orduda itaati esas kilmis, itaat etmeyenlerin boynunu vurdurmustur.
Daha sonra Oguz Kaganin üç oglu olmus. Onlara Gün, Ay, Yildiz adini verir. Bir daha evlenir ve ondanda üç oglu olur. Bu ogullarina da Gök, Dag, Deniz adlarini verir. Gün gelir büyük bir toy (sölen) verir. Halki çagirir, yenilir içilir sonra Beylerine ve Halka buyruk verir.

"Ben sizlere oldum Kagan
Alalim yay ile kalkan
Nisan olsun bize buyan
Bozkurt olsun bize uran"
Dedi ve Dünyanin dört bir yanina yarligi yazdi, Elçilere verip gönderdi. Bu fermanlarda söyle yaziyordu: "Ben Türklerin Kagan'iyim Dünyanin dört bucagina hakim olmam gerekir. Sizlerden itaatinizi istiyorum. Kim benim buyruguma bas egerse, hediyelerini kabul eder dost sayarim. Her kimde bas egmez ise, ona gazab eder, üzerine Ordu çekip, baskin yapar yok ederim. "Çin Kagan'i itaatini ve dostlugunu bildirdi. Urum Kagan'i itaatini bildirmedi. Bunun üzerine Oguz Kagan ordusuyla onun üzerine yürüdü ve onlarin yenip kendine bagladi. Daha sonra Oguz Kagan devletin sinirlarini güneyde Hindistan, kuzeyde Sibiryaya, doguda Çindenizi, batida Akdeniz ve Misir'a kadar genisletti. Buralarda yasayan Milletleri ve Devletleri kendine bagladi. Daha sonra büyük ganimetlerle ülkesine döndü.
Büyük bir toy verir Oguz Kagan ve Devleti ogullari arasinda pay eder. Boz Oklar denen, Ayhan Yildizhan ve Gökhan arasinda devleti payeder. Üç Oklar denen Denizhan, Daghan ve Günhan ogullarina da "Sizlerde Boz Oklar altinda Beylik yapin" der. 75 yili savaslarla geçiren Oguz Kagan 116 yillik hükümdarliginin sonunda hayata gözlerini yumar.
Oguz Kagan Milletine hizmeti daima ön planda tutardi. Essiz bir devlet adami ve bilge kisiydi. Türk Milletinin ona atfettigi kutsalliktan ötürü onun bir Veli veya Nebi olabilecegi tarihe geçmistir. Onun buyruk ve vazettikleri Töre olmus, bugünkü manada dini kurallardi. Oguz Kaganin hayati boyunca iki öge çok önemli bir sekilde göze çarpar. Birincisi; Tanriyi bir bilip ve daima ibadet etmesi. Ikincisi; Millete hizmeti. Milletini daima ön planda tuttugunu su olay en iyi sekilde bize örnektir: Devletin zayif oldugu bir zamanda, düsmanlari ondan en sevdigi atini isterler, verir. Sonra esini isterler onuda verir. Daha sonra çorak bir toprak parçasi isterler, Oguz Kagan "Atim ve esim kendi malimdi verdim, fakat toprak çorakta olsa milletimindir veremem" der ve birliklerini toplar, kendinden emin olan düsmana ani baskin yaparak onlari maglup eder. Bu olayda Devlet malinin Millete ait oldugunu ve Devlet malinin üzerinde tasarruf edilemeyecegini göstermistir. Yani önce Devlet ve Millet manfaati gelir daha sonra diger menfaatler gelir. Önce Devletim ve Milletim bir Oguz Türk Töresidir.
Bugünde Oguz Türk Töresini yasayan ve yasatan büyük devlet adamlarimiz sükürler olsunki vardir. Önce Ülkem ve Milletim sonra Partim diyen devlet adamlarimiza Allah uzun ömürler versin. "Il gider Töre kalir" ata sözü daima hakli olarak kalicidir.
Dark_prince
üye
üye

OĞUZ KAĞAN Empty
MesajKonu: Geri: OĞUZ KAĞAN   OĞUZ KAĞAN Icon_minitimePerş. Ara. 21, 2006 3:17 pm

kardaş knght ci misin bi knght bolumu acak

OĞUZ KAĞAN
1 sayfadaki 1 sayfası